Over de pianoles

Hoe lang duurt een pianoles?

Een standaard pianoles duurt bij mij een half uur. Deze kan 1 keer per week, per 2 weken, of per maand plaatsvinden. Voor een beginner is elke week een pianoles het meest aan te bevelen, zo pik je snel de basis op van waaruit we samen verder kunnen werken. Voor mensen die veel piano willen spelen of gevorderd zijn is een half uur soms niet genoeg, voor hen bied ik ook pianolessen van drie kwartier of een uur aan.

Waar vindt de pianoles plaats?

De pianoles vindt plaats op mijn ruime kamer uitkijkend op Plein 1944 in Nijmegen (centrum). Pianoles aan huis in Nijmegen is ook mogelijk (zie hieronder). Op mijn kamer staat zowel een akoestische als digitale piano, en heb ik veel lesmateriaal binnen handbereik. In de pianoles zorg ik altijd voor een veilige en gezellige sfeer waarin jij zo comfortabel mogelijk kan pianospelen. 

Is pianoles aan huis ook mogelijk?

Jazeker! Indien jij over een goede piano of digitale piano beschikt, kom ik ook graag bij je langs voor een pianoles. Voorwaarde is dan wel dat je in Nijmegen (niet veel verder dan 3 kilometer van mij vandaan) woont :). Ook een online pianoles is in overleg altijd mogelijk.

Wat kost een pianoles?

  • Een pianoles van een half uur kost €23.
  • Een pianoles van een half uur aan huis kost €25.
  • Langere pianolessen worden doorberekend aan de hand van dit tarief.
  • Een proefles/kennismakingsles is altijd gratis en duurt altijd een half uur. Een proefles aan huis is in overleg ook mogelijk.

Welk niveau moet ik hebben?

Je kan bij mij met elk niveau terecht, van absolute beginner tot conservatoriumniveau. Met jouw wensen voorop maken we een lesplan waarmee jij zo snel mogelijk de piano (beter) leert kennen. 

Welke leeftijd moet ik hebben?

Veel mensen denken dat je je kans hebt gemist als je niet al vanaf jongs af aan piano speelt of pianoles hebt gehad. Dat is alles behalve waar! Het is nooit te laat om te beginnen met pianolessen. Voor studenten/jongeren kan de pianoles ontspanning en afleiding bieden in het doorgaans zo drukke en snelle leven. Voor ouderen kan het pianospel een nieuw uitdagend project zijn, of de herontdekking van een oude passie. Wilt u als ouder dat uw kind snel en in een ontspannen omgeving piano leert spelen? Vanaf 6 jaar zijn zij bij mij welkom. 

Hoeveel moet ik voor de pianoles oefenen?

Voorop staat dat je van mij niks moet. Pianospelen doe je in eerste instantie voor jezelf. Je zal het snelst vooruitgang boeken als je regelmatig oefent, dit hoeft niet per se lange tijd achter elkaar te zijn: liever elke dag 10 minuten, dan 1 keer per week 2 uur. Het is voor mij en jouzelf wel fijn als je tussen de pianolessen door even de tijd neemt om zelf aan de slag te gaan. Zo hebben we iedere pianoles weer iets om aan te werken en boek jij zo snel mogelijk vooruitgang. 

 

Moet ik noten leren lezen?

In de pianoles gebruik ik het leren lezen van noten nooit als doel op zich, het kan enkel als middel dienen voor het makkelijker bereiken van jouw muzikale doelen.  Het is natuurlijk mogelijk dat jouw muzikale doelen ook te bereiken zijn zonder het leren lezen van noten. Voor de meeste leerlingen zal het echter heel nuttig zijn om noten te leren lezen. In de pianoles kijken we naar manieren om dat zo interessant mogelijk te doen. 

Wanneer geef ik pianoles?

Omdat ik zelf nog studeer, geef ik voornamelijk pianoles in de avond. Doordeweeks is dat doorgaans van 17 tot 21 uur. In de weekenden is pianoles ook mogelijk: vanaf 12 tot 19 uur. Na de proefles spreken we een tijd af die voor ons allebei goed uitkomt, en die we in principe elke lestermijn kunnen aanhouden. Zo hoeven we niet steeds een nieuwe datum te prikken voor de pianoles.

Ik houd de schoolvakanties aan van regio zuid waaronder ook Nijmegen valt. Pianolessen kunnen indien nodig in overleg ook binnen die vakantieperiodes plaatsvinden. 

Moet ik zelf een piano hebben?

Als jij nog wil ontdekken of de piano wel het instrument voor jou is, is het natuurlijk niet noodzakelijk zelf een piano te hebben. Als je van plan bent langere tijd piano te spelen en les te nemen, is het wel erg handig een piano te hebben. Een akoestische piano klinkt vaak het mooist en geeft over het algemeen het meeste speelplezier. Helaas is een akoestische piano of vleugel moeilijk in huis te krijgen en zijn ze vaak duur. Gelukkig zijn er veel goede digitale piano’s te verkrijgen, die je vaak ook met koptelefoon kan bespelen. 

Vaak beginnen mensen op een keyboard, voor de absolute beginfase is dit geen probleem. Op den duur zal een overstap naar een akoestische of digitale piano echter wel noodzakelijk zijn. Zo heeft een keyboard bijvoorbeeld vaak niet alle 88 toetsen die een piano wel heeft, heeft het vaak geen pedaal, klinkt het compleet anders dan een echte piano, en voelen de toetsen totaal anders dan bij een echte piano. Een degelijke digitale piano is meestal vanaf €300,- te verkrijgen. Ik help je graag in je zoektocht naar jouw toekomstige piano. 

Andere vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen via de contactpagina.

Kijk voor meer informatie over mijn persoonlijke blik op de pianoles bij visie.